23 Şubat 2013 Cumartesi

Nasıl Kadın Olunur ?

Nasıl Kadın Olunur? Caitlin Moran

"Bir kadın olmak ünlü olmak gibi bir histi. Çünkü genel olarak görmezden gelinen genç kız, birden diğerleri için büyüleyici hale geliyor ve soru bombardımanına tutuluyor"
Kaç bedensin? Hiç o işi yaptın mı? Benimle sevişir misin? Ehliyetin var mı? Şundan bir nefes çekmek ister misin? Görüştüğün biri var mı? Korundun mu? İmzan nasıl? Topuklularla yürüyebiliyor musun? Kahramanın kim? Brezilya ağdası yaptıracak mısın? Ne tarz pornodan hoşlanırsın? Evlenmek istiyor musun? Ne zaman çocuk sahibi olacaksın? Feminist misin? O adamla yalnızca flört mü ediyorsun? Ne yapmak istiyorsun? Sen kimsin?"

Simone de Beauvoir, “Kadın doğulmaz; kadın olunur” demişti; hepsi bu olsa iyi…
Nasıl Kadın Olunur?, benim kadın olmayı yanlış anladığım onca zamanın öyküsünü anlatıyor. Evet, eski moda feminist “yükselen bilinçlilik” hâlâ büyük değer taşıyor. Ama ne zaman ki konu kürtaj, kozmetik mucizeleri, doğum, annelik, seks, aşk, iş, kadın düşmanlığı, korku ya da kendi teninin altında nasıl hissettiğine gelsin, kadınlar, çok ama çok sarhoş olmadıkça birbirlerine genellikle doğruyu söylemez.

Renkli kişiliği, çılgın fikirleri, samimi üslubu ile tanınan ve doğruları söylemekten vazgeçmeyen biri olan Caitlin Moran, 2010’da İngiltere’de yılın köşe yazarı ödülünü aldı. 2011’de Times’taki yazıları nedeniyle yılın eleştirmeni ve röportaj gazetecisi seçildi.

Caitlin Moran’ın Nasıl Kadın Olunur’unu sevmek için o kadar çok sebep var ki… Cinsiyetçiliğe öylesine muhteşem bir şekilde direniyor ki bunu neredeyse fark etmiyorsunuz bile… Mutlaka okunmalı. -New York Times

Moran’ın zekası baştan çıkarıcı. -The New Yorker

Müthiş eğlenceli… Moran eşsiz diliyle okurlarını hem eğlendiriyor hem de bilgilendiriyor… Feminizm militanlığı yapmıyor, feminizmi insancıllaştırıyor. -Publishers Weekly


ÇOK YAKINDA YABANCI'DA

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder