2 Eylül 2014 Salı

Yeni Dünya - Anna Carey || 14. KCBT || Yorum


Kitabın Adı: Yeni Dünya - Eve
Sayfa Sayısı: 312
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Seri Sıralaması: Eve #1
Fiyatı: 20 TL
GR Puanı: 3,71/5
Puanım: 4/5

Hiçbir yer güvenli değildi...

Meslek öğrenmek yoktu, şehir yoktu, geniş yataklı ve manzaralı daireler yoktu. Restoranlarda beyaz masa örtülerinin üzerinde parlak gümüş takımlarla yenen yemekler yoktu. Sadece o oda, lazımlıklardan gelen pis kokular ve çatlayana kadar gerilen deriler vardı.

Her şey kocaman bir yalandan ibaretken kime güvenebilirsiniz?

Ölümcül bir virüs yeryüzü nüfusunun çoğunu yok ettikten on altı yıl sonra, dünya oldukça tehlikeli bir yer haline gelmiştir. On sekiz yaşındaki Eve ise, okulunun güvenli duvarlarının ardına hiç çıkmamıştır. Okulda onunla birlikte iki yüz yetim kıza, Yeni Amerikanın öğretmenleri ve sanatçıları olacakları vadedilmiştir. Ama mezuniyetten bir gece önce Eve okulunun esas amacını ve onu bekleyen korkunç kaderi öğrenir.

Yuva olarak bildiği tek yeri terk ederek uzun, tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkar. Bu zorlu yolculukta güvende olacağı bir yer aramaktadır. Bu sırada vahşi bir hayat süren, asi isyancı Calebla yolları kesişir. Eve tüm hayatı boyunca erkeklerden ayrı tutulmuş ve onlardan korkmayı öğrenmiştir ancak Caleb zamanla onun güvenini ve kalbini kazanmaya başlar. Askerler peşlerine düştüğündeyse Evein gerçek aşkı ve hayatı arasında bir tercih yapması gerekecektir...

Öncelikle söylemem gerekiyor ki siz bu yorumu okurken ben ya denizin içinde yüzüyor olacağım, ya da deniz kenarında yeni kitabımı okuyor olacağım.

İşte bu yüzden Yeni Dünya turu bir endişeyle başladı benim için. Ben yola çıkmadan elime ulaşacak mı? Ne kadar sürede bitiririm? Eyvah ya alıntı hazırlayamazsam... Gibi bir sürü endişe vardı kafamda. Ama kitap perşembe sabahı kapının çalmasıyla ellerimdeydi ve saat gece yarısını geçmeden kitabı bitirmiştim.

Bu kadar kısa sürede bitirmemde çevirinin de etkisi çok fazla bence. Evet kitap güzeldi, ama eğer çeviri bu kadar akıcı, sürükleyici ve uygun bir şekilde yapılmasaydı eminim okuma sürem de uzayacaktı. Bu konuda biricik blogger çevirmenimiz Onu Kınacı Birler'e çok selamlar ve öpücükler... xoxo

Kitabın başında kızımız Eve, en başından beri ona öğretilen tüm gerçeklerin aslında bir yalan olduğunu öğreniyor. Yuvası bildiği okulunu terk ederek, sonucu hiç belli olmayan ve sürekli kovalamacayla geçecek olan bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta yolu Caleb ile karşılaşıyor.

Eve ve diğer tüm kızlar en başından beri erkeklerden ayrı tutulmaktadır. Ve onlara öğretilen tek şey erkeklerden uzak durmaları gerektiğidir. Ama Eve ile Caleb arasında çoktan bir yakınlaşma başlamıştır. Peki Eve buna karşı koyabilecek midir?

Kitabın sonu... Yazara lanetler yağdırdığım bölüm. Ya kadın o son ne ki öyle! Niye yaptın öyle! O kadar duygusala bağladım ki o finalde anlatamam. Öğrendiğim kadarıyla çevirmenin gözünden de birkaç damla akmış o son bölümde.

Yine çok uzattım yorumumu :P Eve, fantastik ve distopik olaylarla kurgulanmış bir Young Adult, kısa sürede ve zevkle okunacak; zaman zaman sizi duygulandıracak; zaman zaman şaşırtacak bir kitap. Kitapta en sevmediğim nokta, kitabın bende Umut Bıçağı'ni andırmasıydı... Sürekli bir aksiyon ve sürekli bir kaçış... Bir de sonu bence daha güzel olabilirdi ama eminim ki ikinci kitapta her şey daha iyi olacaktır.

Kısaca: Fantastik, distopya ve Young Adult karışımı güzel bir kitap okumak istiyorsanız Yeni Dünya tam sizlik bir kitap :)

Bir sonraki yorumda buluşmak üzere... İyi tatiller herkese :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder